Fundamenten in de Vennen Stemmen uit de straat.

Sinds begin 2014 werd door drie kunstenaars aan het project 'Fundamenten in de Vennen Stemmen uit de straat.' gewerkt. Deze kunstenaars zijn fotograaf Karel Van Gerven, dichter Joris Iven en tekenaar Tjen Heyligen.
Het initiatief kadert binnen het project Kunst in de Openbare Ruimte, een partnerproject van De Unie Hasselt - Genk en Z33 tijdens de zomer van 2014.

 

Vennestraat
De drie kunstenaars hebben samen een reis door de Vennestraat gemaakt en hebben er boeiende mensen ontmoet van zeer uiteenlopende leeftijden. Deze mensen, met verschillende achtergronden, interessante bezigheden en grootse verhalen, wonen in de Vennestraat. Zij werden benaderd door de kunstenaars, ze werden geïnterviewd, gefotografeerd, getekend. Zo kwamen de kunstenaars tot een artistiek portret van deze mensen, die zij omschrijven als fundamenten van de Vennestraat. Deze portretten worden weergegeven in licht- en geluidboxen die op diverse plaatsen in de Vennestraat worden opgesteld. Het begint in C-mine, het kloppend hart van de cultuur in Genk en een ware aantrekkingspool voor de hele regio.
Van daaruit gaat het naar de winkelstraat, waar van 14 augustus tot 31 oktober 2014 twee exposities lopen, aan cinema Victoria, waar fragmenten uit de gedichten van Joris Iven over zes mensen uit de Vennestraat te zien zijn, en in Galleriet, waar Tjen Heyligen en Karel Van Gerven exposeren, de ene met zijn prachtige, gedetailleerde tekeningen, en de ander met zijn raadselachtige foto's.
Verder staat er een lichtbox met foto, tekening en fragment uit een gedicht bij de schoenmakerij van Gianni op het nummer 179, bij Assepoes, de tweedehandswinkel voor kleding en boeken op het nummer 112, en in het Tulpke, een traditionele kroeg voor een frisse pint, op het nummer 76.

Betty Peeters en Rocco Granata
Dan gaat het verder naar de tuin van Betty, van de platenzaak Discobar, die bereikbaar is via de Hoefstadstraat, links van nummer 22. Het huis van Betty Peeters in de Vennestraat is vooral bekend om de platenwinkel en de lancering van de megahit "Marina" van Rocco Granata. Tijdens de zomer van 2014 huist hier ook het Rocc-o-rama. Vanuit de tuin van Betty komen we bij de garage en fietsenzaak Anthonissen aan de Vennestraat 162, waar een laatste lichtbox met kunstwerken staat opgesteld. 

Het domein van Kiewit
Vanuit de tuin van Betty, waarin een ven ligt, wordt een grote stap gezet naar het domein van Kiewit, waar tal van vennen en vijvers liggen. Bij drie locaties in dit domein werden door de kunstenaars ook foto's, tekeningen en een gedicht gemaakt. Zij worden vanaf 24 augustus 2014 tentoongesteld bij de natuurtuin, het salamanderven en de haringvijver van het domein van Kiewit. Deze tentoonstelling zal een permanent karakter hebben.


Een fietsroutekaart van het project is verkrijgbaar in Galleriet, Vennestraat 187 , in C-mine bezoekersonthaal te Genk en Domein Kiewit, Putvennestraat 112 3500 Hasselt.
De bezoeker kan van dit project nagenieten in de publicatie Fundamenten in de Vennen, Stemmen uit de straat, die te koop wordt aangeboden in Galleriet en C-mine in Genk, en in het domein van Kiewit in Hasselt.

 

ROSENDAL ost & brød
do & vr  van 08u00 - 16u00 
zat van 08u00 tot 17u00 

Nieuwsbrief

Wij danken u voor uw interesse.
Gelieve hier uw email in te vullen om exclusieve informatie over onze diensten en promoties te ontvangen.